ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα Νέα μας

18/04/2018

10° Συνέδριο ΠΛηροφορικής

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ και της Στ’ τάξης συμμετείχαν στο 10ο Συνέδριο Πληροφορικής που πραγματοποιήθηκε στο Noesis. Τα παιδιά παρουσίασαν τις εργασίες που υλοποίησαν κατά τη διάρκεια του μαθήματος των ΤΠΕ.

25/01/2018

Δράσεις για την Εθνική Ημέρα Μνήμης

των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του  Ολοκαυτώματος

Τάξεις Α’, Β’ & Γ’

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Α’, Β’ & Γ’, αφού υλοποίησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα κρυμμένα παιδιά», εξέφρασαν τα συναισθήματά τους.

«Νιώθω χαρά, γιατί τα κρυμμένα παιδιά σώθηκαν»

«Νιώθω ευτυχία, γιατί τα παιδιά συνέχισαν τη ζωή τους και τους είδαμε να είναι παππούδες»

«Ένιωσα ανακούφιση, γιατί τελείωσε ο πόλεμος και έζησα εγώ κάτι τέτοιο»

«Ένιωσα συμπόνια για τα παιδιά αυτά»

«Ένιωσα σαν να πέταξα τις αλυσίδες από πάνω μου»

«Ένιωσα θυμό, γιατί τα παιδιά περνούσαν τόσο δύσκολα»

«Ένιωσα συγκίνηση, καθώς γνώριζα τη ζωή των παιδιών»

«Ένιωσα ασφάλεια…»

«Ένιωσα ελπίδα, ότι δεν θα ξαναγίνει»

Στη συνέχεια έγραψαν συνεργατικά το παρακάτω ποίημα:

Ελπίδα

Την ελπίδα στην καρδιά μας

δεν τη χάνουμε ποτέ!

Η ελπίδα μας κρατά,

μας γεμίζει με χαρά!

Χρώμα έχει θαλασσί

και μυρίζει σαν λεβάντα.

Μέσα μας να είναι πάντα!

Την ελπίδα σαν τη χάσω,

νιώθω αμέσως μοναξιά.

Με θάρρος ψάχνω να τη βρω

για να ζήσω πιο καλά.

Χρώμα έχει θαλασσί

και μυρίζει σαν λεβάντα.

Μέσα μας να είναι πάντα!

17/12/2017

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη  στο Bazaar της μονάδας αυτιστικού ατόμου

 

25/11/2017

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

Τον προηγούμενο Απρίλιο οργανώθηκε από το σχολείο μας  έκθεση με το υλικό των συνεντεύξεων, η οποία υποστηρίχθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον οργανισμό Centropa, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα της διάσωσης της μνήμης  και της διαφύλαξης  της εβραϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς  σε Ευρώπη, Αμερική και Ισραήλ.

Η έκθεση τελέσθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, του Γαλλικού Ινστιτούτου και του Δήμου Θεσσαλονίκης και εντάχθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για την ημέρα Πένθους για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, Γιομ Ασοά.

Η ερευνητική εργασία με θέμα “Μνήμες σχολικής ζωής πριν από τον πόλεμο: Εβραίοι επιζώντες της Σοά αφηγούνται” είχε  βασικό παιδαγωγικό σκοπό την ανάδειξη πτυχών της εβραϊκής ζωής στη Θεσσαλονίκη πριν το Ολοκαύτωμα μέσω της καταγραφής των στοιχείων σε συνεντεύξεις με ευχάριστες κυρίως αναμνήσεις,  με βασικό στόχο τη διαφύλαξη της εβραϊκής κληρονομιάς της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Ως επιστέγασμα της πολύμηνης έρευνας και των συνεντεύξεων των μαθητών/τριών της  Στ΄ τάξης από επιζώντες και κρυμμένα παιδιά που ζουν στην πόλη μας δημιουργήθηκε το οπτικοακουστικό υλικό, που έλαβε το πρώτο βραβείο από τον οργανισμό Centropa στο θέμα “ My Community” τον Ιούνιο του 2017 με χρηματικό έπαθλο και  στις 25/11/2017 από την κριτική επιτροπή του Μουσείου Σχολικής Ζωής & Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού.

Είχαμε την τιμή να μας απονεμηθεί το βραβείο για την επιτυχημένη συμμετοχή μας από τη συγγραφέα κ. Λότη Πέτροβιτς  –  Ανδρουτσοπούλου, η οποία και επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της μνήμης, την οποία και παρομοίωσε  ως δέντρο με ρίζες και κλαδιά που αναπτύσσεται και ζωντανεύει με  το σπουδαίο  έργο των εκπαιδευτικών και τη δημιουργικότητα των παιδιών.

Αισιοδοξούμε στην ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών κάθε σχολείου  στα θέματα που αναδεικνύουν την αγάπη για τη ζωή και τους ανθρώπους  και ζωντανεύουν τα γεγονότα μέσω αφηγήσεων των  προσωπικών εμπειριών για τη αέναη ισχυροποίηση της   μνήμης   και της μαρτυρίας, απαραίτητων διαδικασιών για τη διεύρυνση της προφορικής ιστορίας.

Ελπίζουμε  ένα τέτοιο θέμα, να αποτελέσει κίνητρο έμπνευσης για τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ολοκαυτώματος  από όλους τους εκπαιδευτικούς ως επίκαιρο θέμα σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες και ύμνου προς τη ζωή.

Θερμά συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς κ. Αλέγρα Φρανσέ και κ. Στέλλα Καλλέ, στους υπόλοιπους  εκπαιδευτικούς  του σχολείου μας και στους μαθητές της Στ΄τάξης: Ισαάκ Βενουζίου, Νεφέλη Ασπρίδου και Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο για το σθένος, τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα και το ομαδικό πνεύμα.

Η Διευθύντρια του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Εύα – Σάρρα Σαουλίδου – Σεβή

01/07/2017

Θερμά συγχαρητήρια στο μαθητή της Στ’ τάξης Ζακ Βενουζίου για την εισαγωγή του στο Κολέγιο Ανατόλια.

15/06/2017

Οι λόγοι των μαθητών της Στ’ τάξης οι οποίοι αποχαιρετούν το Δημοτικό

Ο λόγος του Ζακ

Ο λόγος της Νεφέλης 

Ο λόγος του Παναγιώτη

27/01/2017

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων , Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος τα παιδιά του Δημοτικού της Ι.Κ.Θ. στέλνουν το δικό τους μήνυμα “WE REMEMBER”

20/07/2016

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού σχολείου μας για την εισαγωγή τους στο Κολέγιο Ανατόλια, Μέλβιν Μπέρκοβιτς με 75% υποτροφία και Μωρίς Σαλτιέλ

20/07/2016

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού σχολείου μας που επέτυχαν στις εξετάσεις DELF A1:
Χρήστος Λάμπογλου 86%
Μέλβιν Μπέρκοβιτς 89,5%

15/06/2016
Λόγοι αποφοίτησης 2015-2016

Κυρίες και κύριοι καλεσμένοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω προσωπικά, που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, στη τελετή ολοκλήρωσης κτίσης των βάσεων. Των βάσεων που κτίζω στο δημοτικό. Αυτών των βάσεων που άκουγα τόσα χρόνια από τους δασκάλους μου και δεν έβλεπα την ώρα να τις τελειώσω. Όμως σήμερα δεν θέλω να τις τελειώσω. Έτσι λοιπόν, στην τελευταία μου μέρα στην έκτη δημοτικού και στην τελετή ολοκλήρωσης της κτίσης των βάσεων , θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους αποτέλεσαν το στήριγμά μου τόσα χρόνια. Πρώτοι σε αυτή τη λίστα είναι οι γονείς και οι συμμαθητές μου, οι οποίοι δεν έφυγαν στιγμή από δίπλα μου. Επόμενοι είναι τέσσερεις συγκεκριμένες δασκάλες. Η κα Λίνα, η κα Βάσω, η κα Έλσα και η κα Εύα, που παρά όλες τις δυσκολίες στέκονταν πάντα δίπλα προσπαθώντας να με κάνουν έναν καλό και σωστό άνθρωπο. Παρόλ’ αυτά, δεν μπορώ να παραβλέψω τη βοήθεια που μου δόθηκε από όλους τους άλλους δασκάλους και τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Τέλος θα ήθελα να ξέρετε ότι αυτό το σχολείο θα μου λείψει πολύ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Μέλβιν Μπέρκοβιτς

Όντως φαίνεται σαν αστείο τόσα χρόνια που είμαστε εδώ. Έχεις εκείνο το συναίσθημα ότι το μέρος που βρίσκεσαι είναι το σπίτι σου και πως το ξέρεις σαν την παλάμη σου.
Το αγάπησα το σχολείο από τότε που πρωτοήρθα και η αγάπη σιγά σιγά μεγάλωνε όπως και εγώ. Είναι ένα ξεχωριστό σχολείο και δεν μιλάω για τον εξοπλισμό ή εμφάνιση, μιλάω για την σχέση των δασκάλων με των μαθητών. Λέγοντας αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Εύα, την κυρία Έλσα και όλους τους δασκάλους και δασκάλες. Ναι ακόμα και εσάς κύριε Χάρη.
Είμαι σίγουρος ότι θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου.

Χρήστος Λάμπογλου

08/06/2016

Πραγματοποιήθηκε η τελετή λήξης σχολικού έτους στο Raphael Hall του Κολλεγίου ΑΝΑΤΟΛΙΑ με θέμα « Ταξίδι στον κόσμο»

05/06/2016

13/11/2015

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού σχολείου μας που επέτυχαν στις εξετάσεις DELF A1 το Μάιο του 2015
Αλεξάνδρα Μπίνεβα 97 %
Ηλίας Ναχμίας 89,5 %

10/10/2015

«Τα παιδιά μας αποφοίτησαν και αφιερώνουν…»
Αξιότιμοι δάσκαλοι, φίλοι, γονείς, συγγενείς, μέλη του συμβουλίου της Κοινότητας και της σχολικής επιτροπής.
Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί με την οικογένεια του αξιοθαύμαστου εβραϊκού σχολείου, που κρύβει μέσα του μεγάλη ιστορία.
Κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο σχολείο, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω φίλους, που θα θυμάμαι για πάντα, που δε θα τους αποχωριστώ ποτέ, ό,τι και να συμβεί, φίλους που μου συμπαραστέκονται στις δύσκολες στιγμές και με στηρίζουν. Γνώρισα επιπλέον και δασκάλους, που με κάθε τρόπο προσπαθούσαν να με βοηθήσουν και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που στέκονταν εμπόδιο στο δύσβατο μονοπάτι της σχολικής ζωής στο δημοτικό και γι’ αυτό θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά.
Ευχαριστώ επίσης τις νηπιαγωγούς που με βοήθησαν στα πρώτα μου βήματα της εκπαίδευσης και της συνέχισης της φοίτησης από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό, καθώς και όλο το προσωπικό του σχολείου μου.
Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω τις δασκάλες εβραϊκών που με τις γνώσεις τους, με βοήθησαν να γνωρίσω τα έθιμα, τις γιορτές και τις παραδόσεις τις εβραϊκής θρησκείας και να γίνω ένας σωστός Εβραίος.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ να συνεχίσει με ομαλό ρυθμό να χτυπάει το κουδούνι αυτού του μοναδικού εβραϊκού σχολείου και να προστίθεται ακόμη μία στάλα ικανοποίησης και χαράς σ’ αυτούς που συνέλαβαν την ιδέα της ίδρυσής του και πάλεψαν για την υλοποίησή της.
Ναχμίας Ηλίας

Πέρασαν κιόλας 6 ολόκληρα χρόνια από τότε που πρωτοπατήσαμε σ’ αυτό εδώ το σχολείο, σ’ αυτή την αυλή, σ’ αυτές τις αίθουσες.
Πέρασε λοιπόν ο καιρός από τότε που ήμασταν «πρωτάκια» του σχολείου. Ξαφνικά βρεθήκαμε να μας αποκαλούν «εκτάκια» και λέμε από μέσα μας πώς πέρασαν τόσο γρήγορα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας ….
Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, έχουμε να θυμηθούμε μόνο καλές αναμνήσεις. Το σχολείο δεν ήταν απλά ένας χώρος στον οποίο οι δάσκαλοι μας έδιναν τις γνώσεις (γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία και εβραϊκά…..)
Το σχολείο για μας ήταν μια μεγάλη οικογένεια μέσα στην οποία νιώθαμε ασφαλείς , νιώθαμε ωραία. Κάθε πρωί που ερχόμαστε στο σχολείο, ήμαστε πολύ χαρούμενοι, αφού εκεί βρίσκαμε και βρίσκουμε τους αγαπημένους μας φίλους με τους οποίους παίζουμε, τα λέμε και φυσικά πειράζουμε ο ένας τον άλλο.
Για τους δασκάλους μας τι να πει κανείς. Είναι βέβαιο ότι πολλές φορές τους βγάζουμε έξω από τα ρούχα, τους προκαλούμε μεγάλη σύγχυση.
Ευχόμαστε στους δασκάλους μας, τους γονείς μας, τους συμμαθητές και φίλους μας καλό καλοκαίρι.
Καπόν Άννα

Αγαπητοί δάσκαλοι, γονείς, παιδιά, φίλοι και συγγενείς μαζευτήκαμε όλοι εμείς , για μια γιορτή, μια γιορτή ξεχωριστή.

Το σχολείο μου δεν ξεχνώ,
και τους δασκάλους ευχαριστώ,
τους φίλους μου αποχαιρετώ,
και με μια ελπίδα στο μυαλό
ελπίζω να τους ξαναδώ στο
Σχολείο το ονειρικό.
Εβραϊκό σχολείο σ΄ αγαπώ
και από την αγκαλιά σου δεν θα φύγω εγώ.
Ατογιάν Μιχάλης

Αξιότιμοι φίλοι, δάσκαλοι, γονείς και συγγενείς, μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας και της Σχολικής επιτροπής… Σήμερα βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να μπορώ για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους συμμαθητές και τους δασκάλους μου για όλα αυτά τα χρόνια που περάσαμε μαζί….
Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω τους συμμαθητές μου που πάντα με στηρίζουν και μ’ αγαπούν. Κάθε φορά που χρειάζομαι τη βοήθειά τους, αυτοί είναι έτοιμοι να μου τη δώσουν. Γι’ αυτά, και άλλα πολλά, είμαι ευγνώμων.
Έπειτα, θέλω να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τους αγαπημένους μου δασκάλους, που κάθε χρονιά, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που καλούμασταν να αντιμετωπίσουμε, αυτοί έβρισκαν πάντοτε τον τρόπο να μας καλημερίζουν μ’ ένα ζεστό χαμόγελο και να μας προσφέρουν τις γνώσεις τους, και… ελπίζω να μας συγχωρέσουν για όλες εκείνες τις φορές που τους βγάζαμε έξω απ’ τα ρούχα τους…
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου, που μ’ αγαπούν και είναι δίπλα μου σε κάθε καινούργιο βήμα που κάνω. Για μένα κάθε νέα σχολική χρονιά ήταν και μια πρόκληση, μια νέα εμπειρία που μαζί με τις αναμνήσεις δημιουργούν ένα σύνολο μοναδικό, αξέχαστο…
Αυτό το σχολείο θα μείνει για πάντα στην καρδιά μου… Σας ευχαριστώ όλους! Καλό καλοκαίρι και καλή αντάμωση!

Αλεξάνδρα Μπίνεβα

1/9/2015

15/6/2015
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τους επιτυχόντες στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια :
• Αλεξάνδρα Μπίνεβα με 100% υποτροφία
• Ηλίας Ναχμίας με 40% υποτροφία
• Άννα Καπόν
Αγαπημένα μας παιδιά σας ευχόμαστε καλή σταδιοδρομία και καλή επιτυχία στους επόμενους στόχους σας!Αποτέλεσμα εικόνας για good luck

10/6/2015
Γιορτή λήξης σχολικού έτους στην αίθουσα Raphael Hall του Κολεγίου «Ανατόλια».